Sağlık

Pişmiş ve çiğ soğanın faydaları nelerdir? Her gün soğan yemenin faydaları nelerdir?

Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Bir yere gittiğinizde, oradaki kötü şeyleri ilk yiyen kişiye, oradaki eşyalardan zarar gelmez.” (Mefâtihü’l-Cinân Şerhi Şir’atü’l-İslâm, s.381) Soğan, sarımsak, pırasa vb. kötüdür.

Bulunduğu yere özgü mikrop, bakteri ve hastalıklara karşı bağışıklık sağlayan soğan, günümüzde hala uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Peki her gün soğan yiyenlerin vücudunda neler olur, çiğ ve pişmiş soğanın faydaları nelerdir?

SOĞANIN FAYDALARI

Antiseptik özelliğe sahip olan soğan, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bu nedenle kış aylarında soğan sofraların merkezinde yerini almalıdır. Düzenli soğan tüketmenin vücuda olumlu etkilerini sizler için derledik…

Bağışıklık Kalkanı: Soğan, düşük kalorili olmasının yanı sıra güçlü bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu mikroplara karşı korur. Ayrıca kolajen üretimini destekler, hücre yenilenmesini teşvik eder ve demir emilimini artırır. Özellikle yaz aylarında salatalarda domates, salatalık, biber, maydanoz, nane ve soğanın bir arada kullanılması bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Hücreleri Korur: Soğan, içerdiği C vitamini sayesinde sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda hücreleri serbest radikal olarak bilinen zararlı moleküllere karşı da koruyor. Aynı zamanda zengin bir B vitamini (B9 ve B6) kaynağıdır ve metabolizmanın düzenlenmesi, kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir sistemi sağlığı için önemlidir.

Kalp Hastalıkları Riskini Azaltır: Soğan antioksidanlar ve vücuttaki iltihaplarla savaşan bileşikler içerir. Bu sayede trigliserit seviyesini düşürür, kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur ve kalp hastalıkları riskini azaltır. İçerdiği bileşenler aynı zamanda yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesine de katkı sağlıyor. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olabilir. Araştırmalar ayrıca soğanın koroner damarları genişleterek kalbi güçlendirdiğini gösteriyor.

Antioksidan Depolama: Soğan, kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hücresel hasara neden olabilecek hastalıkların önlenmesine yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir. Yaklaşık 25 farklı flavonoid ve antioksidan içerir. Özellikle kırmızı soğanda bol miktarda bulunan antosiyaninler kalp hastalıkları, kanser ve diyabet riskini azaltıcı etkilere sahiptir.

Griple Mücadele: Soğan, içerdiği sülfosit ve allisin sayesinde doğal bir antibiyotik görevi görür. Soğuk algınlığı, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısını önlemenin yanı sıra vücuttaki enfeksiyon ve mikroplara karşı da etkili bir şekilde savaşır.

SOĞAN KOKUSU NASIL OLUŞUR?

Soğan yerken ağız kokusundan rahatsız olanlar karanfil, kakule, nane, maydanoz ve anasonu çiğneyebilirler.

SOĞAN NASIL TÜKETİLİR?

Soğan yemek ve salatalara katılarak tüketilebildiği gibi püre ve salça haline de getirilebilmektedir.

haber-selendi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Nuripaşa Escort
Kömürlük Escort
Tahtakale Escort
15 Temmuz Escort
Yavuz Sinan Escort
Mimar Kemalettin Escort
Alemdağ Escort
Balibey Escort
Fetih Escort
Fenerbahçe Escort
İstinye Escort
Deri Osb Escort
Yedikule Escort
Kocatepe Escort
Nisbetiye Escort
Ptt Evleri Escort
Mercan Escort
Yedikule Escort
Kartaltepe Escort
Yukarı Escort
Sultaniye Escort
Şehitler Escort
Şehremini Escort
Göçbeyli Escort
Bahçeköy Escort
Halaskargazi Escort
Tevfikbey Escort
Fenerbahçe Escort
Mecidiye Escort
Atatürk Escort
Doğu Escort
Silivrikapı Escort
Sinanoba Escort
Site Escort
Ergenekon Escort
Rumelihisarı Escort
Etiler Escort
Darüşşafaka Escort
Beştelsiz Escort
19 Mayıs Escort
Kuloğlu Escort
Aydınlar Escort
Kayışdağı Escort
Soğukpınar Escort